Argentína
Dél-Amerika hatalmas területén különbözõ népek élnek. Indiánok és spanyolok, német és olasz bevándorlók, portugálok, afrikaiak formálták és alakították Latin-Amerikaikultúráját - és konyháját is. A hatások különbözõek, s így lettek ételeik is mások-mások. Elsõként argentín receptekkel ismertkedhetnek meg rovatunkban.
Almaleves Hozzávalók: fél kiló hámozott, gerezdekre vágott alma, egy citrom héja, 10 dkg culor, egy maroknyi mazsola, 1 tojás sárgája Az almára öntsünk annyi vizet, hogy ellepje, és a citromhéjjal együtt fõzzük addig, amíg az alma megpuhul. Turmixoljuk össze, adjuk hozzá a cukrot, a mazsolát és a tojássárgát. Habverõvel keverjük habosra, hûtsük le, és hidegen tálaljuk.
Marhanyelv mandulamártásban Hozzávalók: 1 darab fõtt marhanyelv vékonyan szeletelve, 3 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál olaj, 1 apróra vágott paradicsom, 10 dkg darált mandula, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 2,5 dl víz, amelyben a nyelv fõtt, néhány evõkanál zsemlemorzsa A fokhagymát összezúzzuk és az olajon megfuttatjuk. Ha pirulni kezd, hozzáadjuk az összes hozzávalót - a zsemlemorzsa kivételével -, és gyenge lángon 10 percig fõzzük. Ezután belekeverjük a zsemlemorzsát, így a mártás sûrûbb lesz kissé. A marhanyelvet tálra rakjuk, ráöntjük a mártást. Melegen tálaljuk, petrezselymes burgonyával.
Mandulás sütemény Hozzávalók: 4 tojás, 20 + 15 dkg cukor, 10 dkg hámozott, pirított mandula apróra vágva, 1 citrom reszelt héja A tojások sárgáját keverjük ki 20 dkg cukorral, adjuk hozzá 1 tojás felvert habját, majd a citromhéjat és a mandulát. Öntsük kivajazott vagy sütõpapírral bélelt tepsibe és langyos sütõben 25 percig süssük. Közben elkészíthetjük a sütemény tetejét: 15 dkg cukorból és 4 evõkanál vízbõl szirupot fõzünk, egészen addig, amíg a kanálról lecsepegtetve szálakat nem ereszt. Verjük fel a megmaradt három tojásfehérjét, és keverjük össze a már kihûlt sziruppal. Öntsük a süteményre, tegyük vissza a langyos sütõbe, amíg a teteje aranybarnár |